14.2. od 14:00 – IMHHH ► MIKOMIKONA (DE), RADIODA (PL), Miloš Vojtěchovský, Kryštof Pešek, Jan Sůsa a další

12565539_459778104222901_4863072719410352525_n

mikomikona_hi_res

AUDIO STREAM LIVE:

Showcase festival Itch My Ha Ha Ha a 4AM Vás srdečně zvou na další událost v kulturním prostoru PRAHA/Fórum pro architekturu a média.

V neděli 14.2. proběhne celodenní event zahrnující workshopy, koncerty, přednášku, poslechový set nebo instalaci se společným hlavním tématem živého rozhlasového a audiovizuálního umění.

V odpolední části od 15 hodin proběhnou dva workshopy. Absolvent CAS Kryštof Pešek povede lekci na téma do­it­yourself streamingu, publicista Jan Sůsa ukáže možnosti stavby vlastního radiopřijímače. Workshopy jsou zdarma, ale s omezenou kapacitou ­ proto prosím případně potvrďte svou účast na emailu i​mhhhoffprogram@gmail.com

Před večerní částí proběhne poslechovka připravená Milošem Vojtěchovským, iniciátorem pražského komunikačního prostoru Školská 28 nebo Centra audiovizuálních studií při FAMU a vrchní osobností českého zvukového umění.

Koncertní část odstartuje poslechový set polské publicistky, kurátorky a djky Karoliny Karnaczewiczové (mj. A2, HIS VOICE) aka Dj Morgiany. Její netradiční pohled na gramofon jako medium a svébyný výběr české a polské experimentální hudby, doplňený o vlastní, živý autorský vstup, otevře dialog, ve kterém bude pokračovat polské uskupení Radioda. Toto sourozenecké duo využívá radiové přijímače jako hudební nástroje, výsledný zvuk pak vzniká souhrou náhod, vědomých rozhodnutí, se značným vlivem všudypřítomných rádiových vln. Celý večer uzavře berlínská Mikomikona. Jejich netradiční audiovizuální performance zkoumá vztah mezi syntézou generovaným zvukem a analogovým vizuálem.

Celý den bude online streamován na webových stránkách kulturního prostoru PRAHA v Brně

http://prahavbrne.cz

Další podrobnosti naleznete na události h​ttps://www.facebook.com/events/428704587323075/.​

Těšíme se na Vás v PRAHA!

********************

Itch My Ha Ha Ha ► RADIOLAB DAY ► MIKOMIKONA (DE), RADIODA (PL), DJ Morgiana (PL), Miloš Vojtěchovský, Kryštof Pešek, Jan Sůsa a další

soundart / diy / radioart / audiovisual Předběžný program:

Workshopová část
15.00 Kryštof Pešek >> DYI streaming
16.30 Jan Sůsa >> Jak si postavit vlastní radiopřijímač

Koncertní část
19.00 S(o)unday mixtapes >> Miloš Vojtěchovský 21.00 DJ Morgiana hybrid dj/live set
22.00 Radioda live
22.30 Mikomikona live

Vystupující:

MIKOMIKONA (DE)
Andreas Eberlein a Brigit Schneider vystupující pod jménem Mikomikona zkoumají vztah mezi abstraktními vizuálními strukturami a syntézou generovaným zvukem. Výsledné audiovizuální kompozice vznikají pomocí převodů signálů na obraz a zvuk, hledáním základních zápisových jednotek, které jsou schopné přenášet informace o obou typech signálů. Čistota analogového přístupu se v jejich chápání snoubí s hledáním univerzálního jazyka, ať už na autorské úrovni v podobě principů digitálního přepisu, nebo estetického vjemu diváka. Spíše než intelektuální hříčku čekejte intezivní, takřka fyzický zážitek, kde budete svědky výjimečné harmonie zvuku a obrazu. https://www.youtube.com/watch?v=CooHixJLTJU
http://www.zuviel.tv/mikomikona.html

RADIODA (PL) live
Polské improvizační duo má počátky v roce 2005, kdy tehdy čtrnáctiletý Mikołaj, mladší a méně známý z dvojice Tkaczů, nahrál Radiofonik. Jen několikaminutová nahrávka trpí podivným schizofrenním pnutím ­ není totiž jasné, zda se jedná jen o striktně dokumentární “chytání” středních vln nebo komponovanou koláž, která v ten moment získává dost eskapistické vyznění. Intenzivní živé vystoupení Piotra a Mikolłaje Tkacze patrně dokáže, že se toho příliš nezměnilo a především ukáže, že žánr radioartu nemusí být konotován jen s klidnými a kontemplativními zvuky. https://radioda.bandcamp.com/

DJ MORGIANA (PL) live

Koncertní část doplní hybridní live/dj set publicistky Karoliny Karnacewicz, ve kterém bude improvizovat s vinyly, gramofony, grafickým ekvalizérem, kontaktními mikrofony a vlastním hlasem. https://www.mixcloud.com/karolina_karnacewicz/

MILOŠ VOJTĚCHOVSKÝ (CZ) dj/live set
Miloš Vojtěchovský, český umělec, teoretik, publicista a lektor. Z jeho aktivit uveďmě alespoň iniciaci pražského prostoru pro experimentální umění Školská 28, katedry Centra audiovizuálních umění pražské FAMU nebo nezávislých rádií Jelení a Lemurie. V současné době se věnuje projektu Na pokraji samoty, který prostřednictvím umlěkeckých průzkumů sleduje problematiku provázanosti postindustriální společnosti a přírody.

KRYŠTOF PEŠEK (CZ) workshop Do­it­yourself streaming
Absolvent Centra audiovizuálních studií pražské FAMU a člen proměnlivého live­coding sdružení Kolektiv, se ve své praktické i teoretické práci věnuje otevřeným digitálním platformám a algoritmickému umění. V kulturním prostoru PRAHA povede praktický workshop na téma Do­it­yourself streamingu.

Dílna bude zaměrena na přenos zvuku i obrazu v reálném čase. Workshop se bude nejvíce věnovat svobodnému softwaru (free software) pro všechny majoritní platofmy (Linux, Mac, Win). Dílna bude zaměřena prakticky s nutným teoretickým a technickým minimem. Hlavním účelem bude, aby byl každý účastník schopen samostatně přenést obraz a zvuk na lokální anebo vzdálený server (Icecast, YouTube, Ustream atp.).

Úšastníci workshopu by si pokud možno měli donést vlastní laptopy, obecně pokud možno výrobního data méňě než pět let (ale streamovat lze dnes téměř ze všeho).

JAN SŮSA (CZ) workshop Jak si postavit vlastní radiopřijímač

Mladý hudební publicista a student filosofie, Jan Sůsa, se ve volném čase zabývá mj. bastlením, hrou na hudební přehrávače nebo radioamatérstvím. Právě tuto u nás v minulosti velmi oblíbenou (a pro poslech zahraničních stanic nezbytnou) aktivitu společně znovuobjevíme v rámci několikadílné série workshopů na téma Jak si postavit vlastní přijímač.

Cílem workshopu bude seznámení s domácí stavbou radiových přijímačů. Má ve 21. století vůbec cenu zápolit s páječkou a tranzistory? Co je možné očekávat od amatérských přijímačů? Workshop přiblíží zvukový potenciál nedokonalých přijímačů, ukážeme si, co s nimi lze ulovit na radiových pásmech. Přístroje domácí výroby nejsou příliš vhodné k zajištění bezproblémového příjmu nejvyšší kvality, ale dobře se hodí k získávání netradičních zvuků, šumů a jiných sonických artefaktů. Amatérská stavba jednoduchých přijímačů může být kreativní cestou k vyhledávání neobvyklých zvuků. Stavba podobných přijímačů není nic složitého ­ nevyžaduje to zvláštní znalosti ani profesionální měřící vybavení.

Popíšeme si základní koncepty jednoduchých přijímačů, historii jejich vývoje od krystalky k softwarově definovaným aparátům a porozhlédneme se po pásmech radiových vln nejrůznějších rozsahů. Upřesníme si, pro která pásma zvolit vhodné zapojení a kam se vydat za nejvhodnějším poslechem. Kromě teorie si také pustíme ukázky nahrávek z amatérských přijímačů a dozvíme se, jak vzdálené stanice lze s jednoduchým vybavením zachytit. Na závěr workshopu bude možnost vyzkoušet několik amatérských přijímačů, ukážeme si efekty vznikající jejich vzájemnou interakcí a ověříme si, že mezi vysílačem a přijímačem někdy nemusí být zásadní rozdíl.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Předprodej 100 Kč v síti smsticket
https://www.smsticket.cz/vstupenky/6373-imhhh-mikomikona-radioda

ITCH MY HA HA HA Showcase festival je společným projektem klubů Kabinet MÚZ a PRAHA/Fórum pro architekturu a média, které v Brně dlouhodobě rozvíjí a podporují nemainstreamovou hudební scénu – se zájmem o její interprety i fanoušky.

Hlavní partnerskou organizací projektu je Jon-Eirik Boska Musikk. Tu reprezentuje hudební skupina Boska a její frontman Jon-Eirik Boska, který patří k výrazným postavám současné norské elektronické hudby.

Partneři projektu: Standard island, 4AM/Fórum pro architekturu a média, Bumbum Satori, Hvězdárna Brno, The Rodina a další.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Projekt „Showcase festival – Itch My Ha Ha Ha“ je realizován v rámci programu CZ06 „Kulturní dědictví a současné umění“ financovaného zeměmi Evropského hospodářského prostoru (EHP) – Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

https://www.facebook.com/events/428704587323075/

-->