ČT / 15. 12. / 20.00 / PIONÝŘI A ROBOTI / křest knihy, afterparty

1835282-pionyri01

Setkání pionýrů a robotů. Pavel Ryška a Jan Šrámek představí novou monografii o československé ilustraci a vizuální kultuře z let 1950-1970 s názvem Pionýři a roboti. 

Pionýři a roboti mapují československou ilustraci a vizuální kulturu v letech 1950–1970, během nichž plastické vize dokonalé budoucnosti ustoupily abstraktním kompozicím a montážím, nasyceným ironickým humorem. Vedle popisných obrazů budovatelských ideálů se znovu objevily koláže a kombinované techniky, které se z novin, časopisů a knih rozšířily do nejrůznějších propagačních prostředků i na televizní obrazovky. Samotná kniha je montáží, v níž se nesetkávají pouze pionýři a roboti, ale i nejrůznější média a oblasti výtvarné tvorby – od obrázků v dět­ských časopisech a na diafilmech přes propagační grafiku ovlivněnou bruselským stylem i americkou karikaturou až po zobrazení hrůzy, smrti a erotiky v publikacích pro dospělé. Pionýři a roboti vychází v koedici nakladatelství Paseka a FaVU VUT v Brně.

Pro Pavla Ryšku a Jana Šrámka přestala být československá vizuální kultura nepříjemným a obtížným dědictvím totalitního státu. Stala se spíš příležitostí uspořádat věci a obrazy znovu a jinak. Nabízí možnost představit si zvláštnost a nesamozřejmost tvorby a používání obrazů za všech politických podmínek a společenských okolností, které se jeví jako normální jen pohledu, uzavřenému v pověstném kulovitém akváriu přítomné praxe.

Po křtu knihy bude následovat afterparty.

Djs Ph.D. & kidO + MatteoGallardo

fb event

 

09 Pionýři a roboti

02Pionýři a roboti

08Pionýři a roboti

06Pionýři a roboti

07Pionýři a roboti

05Pionýři a roboti

01cPionýři a roboti

04Pionýři a roboti

 

-->