ÚT / 25. 4. / 20.00 / Stará Aréna: Pekingská kachna / divadlo

“Žít dál v krveprolití, jaké nepoznal svět, dokážou jen psi.”

Gastronomický výlet za hranice lidskosti a vkusu. Ostravský nezávislý prostor Stará aréna nabídne v rámci večera svou inscenaci s názvem Pekingská kachna, ve které se hlavní role zhostí Lukáš Adam.

fb event

PEKINGSKÁ KACHNA >> Časně ráno 4. června 1989 mobilizovala čínská vláda lidovou armádu, aby potlačila mírovou demonstraci desetitisíců studentů, kteří požadovali větší svobodu a demokracii. Na náměstí Nebeského klidu pak vojáci zmasakrovali tisíce lidí, což v celém světě vyvolalo vlnu zděšení. Čínská vláda nikdy nezveřejnila, kolik studentů bylo zastřeleno nebo ubito k smrti. Liao I-wu, který události předjímal v básni Krveprolití a za její uveřejnění byl odsouzen na čtyři roky do žaláře, vedl potají rozhovory s očitými svědky, příbuznými obětí a mnoha dalšími čínskými občany, kteří se ocitli na dně společnosti – často nikoli vlastní vinou. Autora k těmto nevšedním rozhovorům nevedla snaha po skandálních odhaleních, se svými partnery hovořil s respektem, vcítěním i smyslem pro humor. Tyto jedinečné záznamy o životě, dějinách, násilí i každodenních radostech vyšly knižně s názvem Hovory se spodinou a ukazují Čínu z nevšedního úhlu pohledu. Vzniklo tak šokující i dojímavé svědectví o nepochopitelných tragédiích, ke kterým došlo jak 4. června 1989, tak v roce 1958 během Velkého skoku. Zároveň autorovy knihy představují hold statečným lidem, kteří zaplatili za své přesvědčení životem.

LIAO I-WU >>  (*1958) Žádné krveprolití nesmí být nikdy zapomenuto! Liao I-wu uveřejnil v roce 1989 báseň Krveprolití o tragických událostech na náměstí Nebeského klidu. Při práci na filmu o téže události byl zatčen a odsouzen na čtyři roky do žaláře. Ve vězení se v důsledku mučení a trýznění několikrát pokusil o sebevraždu. Už ve vězení začal pracovat na knize Hovory se spodinou, která v cenzurované podobě vyšla až roku 2001. Knihu nadšeně přijala kritika i čtenáři. Zanedlouho oficiální úřady její prodej v Číně zakázaly a začaly autora pro jeho kritický postoj k vládě šikanovat. V roce 2011 Liao I-wu ilegálně překročil hranice a nyní žije v německém exilu.

www.staraarena.cz

-->