ÚT / 20.3. / 19.00 / Festival nahých forem: 2nd cool edition / festival, konference

Zimní edice Festivalu nahých forem je událost ve festivalové mezisezóně. Cílem akce je podpora myšlenky festivalu prezentací vybraných videozáznamů performancí a informacemi o průběhu festivalu. Živé akce nevylučujeme. Festival nahých forem je monotématický a multižánrový festival. Jeho obsah je předvídatelný a zároveň nepředstavitelný. Název prozrazuje pointu každé akce, a tudíž nás třeba osvobodí od přílišné fixace na ni. Můžeme se vystydět předem doma a na festivalu si užít všechny další významy, které může nahota v různých souvislostech a interpretacích mít.

fb event

Idea festivalu:

Motivem k založení našeho monotématického a multižánrového festivalu byla fascinace „nahou situací“ a reakcí lidí na ni. „Nahou situací“ nazýváme moment setkání s nahým lidským tělem ve veřejném prostoru. V prvních okamžicích takového setkání může dojít ke společnému nástupu fyziologických, emocionálních a intelektuálních pochodů v různé míře intenzity jednotlivých složek. To je také důvod, proč si někteří příjemci neumí s takovou informací hned poradit a správně ji interpretovat. Historie desinterpretací nahých situací je poměrně dlouhá (významnými mezníky na poli výtvarného umění mohou být např. snahy o rozlišení umění a pornografie, které intenzivně probíhaly v 50. a 60. letech, nebo některé projevy feministického umění), ale s podobnými „rychlými“ reakcemi se setkáváme i v současnosti. Na druhou stranu specifická účinnost nahých situací je také častým důvodem jejich využívání až zneužívání, ať už v umění nebo v komerci pod známým heslem „Sex prodává“. Jsme přesvědčeni, že pro správné porozumění „nahým situacím“ nelze spoléhat na „přirozenost“ (ta speciálně je v tomto případě spíše brankou, kterou vstupuje manipulace), ale je nutno získat určitou speciálnější gramotnost, znalost a přehled. „Nahé situace“ je třeba zkoumat a aktivně prožívat.

Festival a konference, která celý festival zahajuje, se tak stává místem setkání, inspirace a konfrontace pohledů na nahotu z perspektiv umělecké tvorby, humanitních věd, aktivismus apod.

Umělci FNAF 3.:
Beate Linné /Německo/
Christian Schmidt – Chemnitzer /Německo/
Non Grata /Estonsko/
Steve Vanoni /USA/
Gerardo Juarez Jurado /Mexiko/
Patrick Jambon /Francie – Německo/
István Kovács /Maďarsko/
Nenad Bogdanovič /Srbsko/
Willem Wilhelmus /Finsko/
Dariusz Fodczuk /Polsko/
Przemyslaw Kwiek /Polsko/
Martin Zet /CZ/
Jiří Surůvka /CZ/
František Kowolovski /CZ/
Petr Lysáček /CZ/
Vladimír Havlík /CZ/
In Sáček Veritas /CZ/
Kača Olivová /CZ/
Darina Alster /CZ/
Mojmír Pukl /CZ/
Tereza Froncová /CZ/
Lukáš Essender /CZ/
Zuzana Kleinerová /CZ/

-->