PÁ / 1.6. / 18.00 / MEETING BRNO: Zlomové okamžiky: Rakousko a Česko (1918–2018) / diskuse


Když v roce 1918 vznikly na troskách Habsburské monarchie nové státy, bylo Československo považováno za vítěze, zatímco (německé) Rakousko se řadilo mezi poražené. Tento základní postoj tehdy sdíleli i obyvatelé obou zemí. Ani sami zakladatelé Rakouska nevěřili v budoucnost své země a rozhodli se posléze pro připojení k Německu. V Československu to vypadalo jinak: Politické elity i většina obyvatel předpovídaly mladému státu skvělou budoucnost, prosperitu, mír a pokrok. Sto let poté Československo neexistuje, a Rakouské republice se dokonce podařilo vytvořit si vlastní národní povědomí, nezávislé na tom německém. Setkání a debata historiků ze střední Evropy nabídne české a rakouské pohledy na rok 1918, na století existence států vzniklých na národnostním principu, na současnou situaci, zahrnující i různé přístupy k migraci a integraci, i na možnosti budoucí spolupráce.

fb event

Diskutují:

Přemysl Janýr – publicista, signatář Charty 77 a zakládající člen VONS (CZ/A)
Hildegard Schmoller – historička, působící v Institutu pro výzkum dějin novověku a moderních dějin Rakouské akademie věd (ÖAW) ve Vídni (A)
Václav Šmidrkal – historik, působící v Masarykově ústavu a v Archivu Akademie věd ČR (CZ)
Moderuje historik Niklas Perzi z Centra pro výzkum migrace v St. Pölten. Pořad se koná ve spolupráci s Zentrum für Migrationsforschung v St. Pölten (A) a je tlumočen do češtiny.

-->