ST / 24.10. / 19.00 / VIDEOGRAM 80 / TIM Master class: Vít Bohal – Diffractions Collective / přednáška, diskuse

Zveme na další ze série komentovaných projekcí a přednášek Videogram a TIM Master Class. Přednáška Víta Bohala se bude věnovat filozofii akceleracionismu, jeho turbulentnímu vývoji a ozvěnám v současné filozofické spekulaci. Přednáška je součástí cyklu IM 138 TIM_Master classes (předmět vyučován v rámci oboru Teorie interaktivních médií na FF Muni v spolupráci s PRAHA / Fórum pro architekturu a média a Moravskou galerií). Videogramy se konají ve spolupráci s Kabinetem audiovizuálních technologií na FaVU VUT a Moravskou galerií v Brně. Další program na www.videogram.cz. Vstup zdarma.

fb event

OD AKCELERACIONISMU K SINOFUTURISMU
Přednáška se bude věnovat filozofii akceleracionismu, jeho turbulentnímu vývoji a ozvěnám v současné filozofické spekulaci.
Jakým způsobem akceleracionismus mutoval, a co může jeho odkaz nabídnout současné kritické teorii?
Z divokých začátků v devadesátých letech na Warwick University a její proslulé Cybernetic Culture Research Unit (CCRU) se mu dostává aktualizace v roce 2013, kdy se dílem Nicka Srniceka a Alexe Williamse opět dostává do centra diskuse o současném směřování technologického vývoje, ekonomiky a budoucnosti sociálního státu. V současné době lze prvky pravicového, levicového i bezpodmínečného (U/ACC) akceleracionismu vystopovat v nedávno formulované „konspirační teorii“ sinofuturismu. O co jde, a jak se tento vývoj reflektuje zpětně na /ACC? Opravdu k nám, slovy Nicka Landa, z budoucnosti přichází Neo-Čína?

BIO
Vít Bohal vystudoval kritickou a kulturní teorii na Univerzitě Karlově. Je členem pražské skupiny Diffractions Collective, která se zaměřuje na témata jako akceleracionismus, posthumanismus, geofilozofii a kritickou teorii. Jeho texty se objevily v časopisech VLAK, VICE, A2, Word Addict nebo Tvar. Spolu s Dustinem Breitlingem a Václavem Janoščíkem editoval knihu Reinventing Horizons (Praha 2016), ve spolupráci s Dustinem Breitlingem pak publikaci Allegorithms (Praha 2017).

Diffraction Collective vznikl jako platforma pro kritickou diskusi o umění a algoritmech v roce 2013. Vyvinul se do kolektivní spolupráce na rozhraní akceleracionistické filozofie, technologie, politiky, semiotické ekonomie a konfliktu.
http://www.diffractionscollective.org

-->