19. 6. 20:00 – HUDBA PRAHA ► Asuna /JP, Gurun Gurun /CZ

13233081_465341556997182_1038246473942961065_n

ASUNA (JP)
Asuna je hudebník, výtvarník a performer z japonského města Kanazawa. Studoval výtvarné umění na Tokyo Zokei University, zvukovým instalacím a koncertování se věnuje od roku 1999.
Pro Asunovy koncerty a performance je typické používání nepřeberného množství klávesových nástrojů a elektroniky: starými varhanami počínaje, přes všemožné modely japonských keyboardů Casio až po zvukové hračky pro děti. Jeho živé performance mají nejbíže k experimentální drone music, v Asunových skladbách jsou ale k nalezení i vlivy lo-fi popu, freak folku, noisu, punku, minimalismu nebo tokijské improscény onkyo.Asunovo zřejmě nejúspěšnější album Flowers z roku 2009 je možné vnímat jako soundtrack k eskapistickým snům mnoha současných Japonců. Zvukové koláže z terénních nahrávek, akustických nástrojů, laciných kláves a bicích automatů vyvádějí posluchače ze řvoucích ulic japonských velkoměst na venkov, do parků a květinových zahrad. Jeho nejnovější deska Aihara 1825, City Heim Kiri B-207 se nese ve znamení minimalismu a dlouhých syntezátorových dronů. V poslední době se Asuna věnuje zejména dvěma zvukovým instalacím: 100 Keyboards a 100 Toys, s jejíž „přenosnou” verzí právě vyráží na evropské turné.Asuna svoje nahrávky vydává na mnoha labelech po celém světě (and/OAR, Spekk, Home Normal, Apestaartje, Students of Decay, Music Related…). Spolupracoval např. s I am Robot and Proud, Sawako, My Pal Foot Foot, The Medium Necks nebo s japonskou ambientní hvězdou Chiheiem Hatakeyamou a jeho projektem Opitope. Sólově nebo s projekty Helll a Valve/Membrance procestoval Asuna Spojené státy, Asii a Evropu, vystupoval mj. i na berlínském Transmediale.Asuna je kurátorem labelu Aotoao, který proslul zejména sérií Casiotone kompilací (mj. Casiotone for the Painfully Alone, Greg Davis, Will Long…) a kazetového vydavatelství WFTTapes.

https://www.youtube.com/watch?v=xtiie-3eoYE
http://www.faitiche.de/files/asuna_s.m4v

Gurun Gurun
Gurun Gurun je česká improvizační elektro-akustická kapela. Debutové album GG vyšlo v prosinci 2010 na londýnsko-tokijském labelu Home Normal. Na desce spolupracovali Gurun Gurun mj. s japonskými hudebnicemi Sawako (12k, Anticipate), Moskitoo (12k) či s dánským producentem Opiatem. Letos na stejné značce vydali GG druhé album nazvané Kon B. Podílely se na něm například zpěvačky Cuushe (flau, Cascine) a Cokiyu (flau). Kapela absolvovala na jaře 2015 japonské turné.Gurun Gurun jsou Federsel, Tarnovski, Knoflíček a Ježek.

www.youtube.com/watch?v=4TM8D1P6Gc8
www.youtube.com/watch?v=nRpc1XUOeDk
Soundcloud: www.soundcloud.com/gurun-gurun
Bandcamp: http://gurungurun.bandcamp.com/

 

https://www.facebook.com/events/1166918750015280/

-->