31. 10., 19:00 – The Present of Music – The Collective Composition / Ján Podracký

jano-partitura

 

 

Ján Podracký (SK) v sérii hudebních partitur rozpracovává koncept kolektivní kompozice ve smyslu kolektivu individualit jejích tvůrců.

Proces kooperativního komponování vychází z hypotézy, že kompozice je série rozhodování krok za krokem. K jakému výsledku je pak možné dospět v případě, kdy je každý krok celku rozhodován jiným člověkem?

Do kompozičního zájmu je tak kladen nejenom samotný zvuk, ale také lidé a vztahy mezi nimi.

Lidé a jejich zvuky.

:::::::::::::::::::

:: AKCE ::

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

PO 17. 10. – PO 31. 10. 2016
PRAHA / Fórum pro architekturu a média, Husova 18, Brno

Komunitní kompozice č.1 – Partitura návštěv

Partitura návštěv je další verze ze série kolektivních a komunitních kompozic. V tomto případě koncipovaná jako partitura návštěv, tedy hudební záznam lidí navštěvujících společný prostor PRAHA/ Fórum pro architekturu a média a také jako předznamenávající pozvánka na závěrečnou přednášku.

Písemný záznam lidí a jejich zvuků.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ST 19. 10. 2016 > ∞
Oddělení dějin hudby Moravského zemského muzea – Památník Leoše Janáčka, Smetanova 14, Brno

Komunitní kompozice č. 2

Notový podnázev „Pravím: Bojíš se? Ty měkce: Ne!“ je jedním z posledních zápisků mluvy Leoše Janáčka a funguje jako vstupní materiál pro kooperativní kompozici, v tomto případě zamýšlenou jako otevřená výzva pro užší komunitu komponistů.

Tato verze se liší zaměřením na potenciální jednotící prvek společného fyzického prostoru pro komponování. Památník Leoše Janáčka, v kterém je partitura umístěna a na vyžádání přístupná, je prostor splňující hudebně-technické požadavky zázemí a zároveň místem úzce spjatým s odkazem nejvýznamnějšího brněnského skladatele.

Že to Janáčkem nekončí je samozřejmé, už to jím i začíná.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

PO 31. 10. 2016 v 19 hod
PRAHA / Fórum pro architekturu a média, Husova 18, Brno

The Present of Music – The Collective Composition / přednáška

Přednáška Jána Podrackého věnovaná konceptu kolektivní a komunitní kompozice. Závěrečná akce rezidence.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Rezidence Jána Podrackého se koná díky programu VISEGRAD ARTIST RESIDENCY – VISUAL & SOUND ARTS s laskavou podporou International Visegrad Fund.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

JÁN PODRACKÝ – VARP RESIDENCY – MORE INFO

Collective composition n.2 – research in compositional collaboration and collective creative process

Artist: Ján Podracký (SK)

The project aims on theoretical processing, presenting and preparing of musical composition which examine serial multi-mindedness decision-making, cooperative creative process and social behavior of participants in context of one piece of music, notated on one common paper and mailed around the world. …People and their sounds…

Focusing on fundamental questions of creative process and its possibilities in co-composing between composers, one can ask what will happen if each next step of compositional process will be decided by different person? What result would bring this step-by- step decision-making in a context of one piece? What conditions and limitations are needed for the best possible result? Is it possible to find unity between so different aesthetics, if yes how? Is it meaningful in multi-directional community of contemporary music? …Community, not elite…

What the behavior of the individuals will be in this specific collective social situation, especially between composers who are considered as one of the strongest individuals in art? The project brings together established composers with young or still studying ones thus creating a multicultural and inter-generational social relationships. …Collective of individualities…

Ján Podracký, Brno, August – October 2016

-->