ÚT / 17. 1. / 19.00 / Art’ s Birthday / oslava narozenin umění, koncerty, instalace, performance

15541686_548021652062505_8514479869640604721_n

4AM/PRAHA se opět připojí do mezinárodní sítě organizátorů a oslaví narozeniny umění také vlastním celovečerním programem, který naplní koncerty, performance a zvuková instalace. Součástí programu bude i odpoledne věnované dětem a speciální komentovaná prohlídka výstavy Art is Here v Moravské galerii, dále též večerní koncerty v podání Brno Contemporary Orchestra ve Filharmonii Brno.

ART’S BIRTHDAY, tedy celosvětovou oslavu narozenin umění, odstartoval 17. ledna 1963 jeden ze členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, který prohlásil, že umění se zrodilo před 1 000 000 let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Od té doby organizují umělci celého světa “narozeninovou party“ připomínající památku tohoto Filliouova performačního gesta i jeho snu o věčném spojení umělců – The Eternal Network.

Celá akce vzniká ve spolupráci s Českým rozhlasem VLTAVA a bude vysílána přímým přenosem. Art’s Birthdays každoročně přikládají pomyslný prst na tepny rozmístěné v místech, kde umění žije a kam rozvádí impulzy k přemýšlení, reflexi, zábavě i budování vztahů mezi lidmi. Vstup: na místě

fb event


PROGRAM

Thomas&Ruhller (NL) / performance
Richard Fajnor: HangArt / performance
Jan Sůsa & Zdenek Tomášek: VKV – Rádiová interakce / zvuková instalace
Ján Podracký: Collective Composition no. 1 / koncert
B4: Die Mitternachtsmaus – The Plastic People of The Universe / koncert

▶ Thomas&Ruhller (NL) / performance

Show legendárních holandských performerů.

▶ Richard Fajnor: Hang Art / performance, digital prints

Performer, videoartista, pedagog a dramaturg Richard Fajnor se svojí HangArt performance poprvé v Brně.

▶ VKV – Rádiová interakce / zvuková instalace

Rádiová interakce autorů Jana Sůsy a Zdenka Tomáška, která na několik hodin obsadí nádvoří prostoru PRAHA, Pražákova paláce a Besedního domu, obohatí v nejbližším okolí program ČRo Vltava zvláštními efekty, vznikajícími při ovlivňování příjmu pomocí malých vysílačů (tzv. transmiterů). Vlivem zauzleného vysílání desítky vytvořených přijímačo-vysílačů se rozhlasový éter velmi krátkých vln naruší zpětnými vazbami a jemnými interferencemi, které mohou být překvapivě muzikální.

▶ Collective Composition no. 1 / koncert

Collective composition no.1 je první ze série kolektivních a komunitních kompozic. Iniciována v podobě čistého notového papíru bez psaných instrukcí ani názvu, přenášející se prostřednictvím osobných setkání, diskusí a společných ústních dohod. Slovní instrukce: Vlož jednu hudební myšlenku na papír.

Iniciátor: Ján Podracký (SK/CZ)
Kolektiv autorů: Clarence Barlow, Jáchym Novotný, Jan Kotyk, Jan Ryant Dřízal, Jeff Beer, Klára Hedvika Mühlová, Lucie Vítková, Martin Koniar, Michal Huska, Pavel Zemek Novák, Petra Machková, Ryszard Lubieniecki
Interpret: TBA

▶ B4: Die Mitternachtsmaus – The Plastic People of The Universe / koncert

Hrají:
David Freudl: Siel Mono, Korg microKorg
Michal Zbořil: Vermona PerFourmer Mk II, Schweiman S1 Mk II, Korg NS 20, Moog Sub 37
Tomáš Procházka: Arturia MiniBrute, vocal
Leoš Kropáček: Dynacord Percuter

Krautrockové úpravy nejslavnějších skladeb skupiny Plastic People of the Universe jen za použití analogových syntezátorů a historické elektroniky. Die Mitternachtsmaus je přeložení hudby PPU do jiné řeči, a to obrazně i doslovně, neboť text Christiana Morgensterna je tu použit v originále a texty Egona Bondyho přeložil do němčiny fyzik a dramatik René Levínský.

Basové linky Mejly Hlavsy se hudebníkům skupiny B4 připletly pod prsty během improvizovaného doprovodu bytové projekce filmu Pan Roman divadla HANDA GOTE research & development. Zdálo se, že od českého undergroundu ovlivněného poslechem Velvet Underground není ke krautrocku, vycházejícího kdysi i z poslechu Karlheinze Stockhausena tak daleko a že Hlavsovým linkám analogová elektronika perfektně sluší.


DRAMATURGIE

Barbora Šedivá (4AM/Fórum pro architekturu a média)
Prokop Holoubek (Bumbum Satori)


VÍCE INFO

https://arsacustica.wordpress.com/artsbirthday/
http://www.artsbirthday.net/
https://www.facebook.com/groups/244415214932/

▶ Další program v Moravské galerii a Filharmonii Brno bude zveřejněn brzy.

-->