ST / 8. 2. / 18.00 / Architektúra & urbanizmus / představení časopisu, křest, diskuse

16403045_566894836841853_3292329479295152194_o
Představení a křest výročního 50. ročníku časopisu Architektúra & urbanizmus, vydávaného Ústavem stavebnictví a architektury Slovenské akademie věd. Zimní číslo roku 2016 věnované teoretické reflexi architektury a textů o architektuře publikovaných v uplynulém století v československých periodikách uvede šéfredaktorka Henrieta Moravčíková a předseda redakční rady Matúš Dulla.

fb event

>> Henrieta Moravčíková přiblíží formu, obsah a průběh diskuse o soudobé architektuře na stránkách časopisu v posledním půlstoletí. Na pozadí základnéí uměnovědné kategorizace textů na historiografické, teoretické a kritické, představí hlavní témata dobové architektonické diskuse. Ukáže, jak se zájem o bilancující historiografické texty, který charakterizoval psaní o soudobé architektuře v sedmdesátých letech, postupně měnil na preferenci kritických textů tematizujících změnu architektonického paradigmatu a konfrontaci modernistických a postmoderních stanovišť. Zaměří se přitom zejména na období sedmdesátých až devadesátých let a na tu linii reflexe soudobé architektury, která přímo reagovala na změnu architektonického paradigmatu a měla polarizující ráz.

>> Matúš Dulla uvede témata, kterým se věnovaly příspěvky publikované v časopise Architektúra & urbanizmus v průběhu jeho půlstoleté existence. Vyzdvihne přínos zakladatelských osobností (Emanuel Hruška, Tibor Zalčík a Richard Kittler), představí programové koncepce a zvlášť nejvýraznější přelom v historii časopisu – začátek 90. let. Prostřednictvím statistické analýzy opíše frekvenci výskytu hlavních tematických oblastí, konjunkturu některých témat, podíl domácích a zahraničních autorů, nárůst počtu žen-autorek, anebo zastoupeni světově známých autorů mezi přispívateli. Přiblíží podíl vícerých vědných disciplín na formování profilu časopisu. Závěrem představí současné směrování, zaměření na nedávnu historii architektury a dosah na středoevropský architektonický prostor.

architektúra & urbanizmus

-->