PÁ – NE / 3. 3. – 12. 3. / MULTIPLACE / festival umění nových médií

mtp#15_plakat_A2_FINAL.ai

Multiplace je síť lidí a organizací věnujících se interakci médií a technologií s uměním, kulturou a společností. Spolu s pražským festivalem Enter, Bienále WRO ve Wroclawi a Ars Electronicou v Linzi patří festival Multiplace k hlavním přehlídkám umění nových médií ve střední Evropě. V roce 2017 se 4AM opět zapojí do mezinárodní sítě, ve spolupráci s organizacemi z různých míst Evropy. www.multiplace.sk

MULTIPLACE # 15 // BRNO EDITION // 3. – 12. 3. 2017 // KONCERTY – DISKUSE – OPEN SYNTH – SOUNDWALK – PREZENTACE – WORKSHOP – POSLECHOVKY – PÁRTY – INSTALACE

MÍSTO: KULTURNÍ PROSTOR PRAHA

~~~~~~~~PR~~~OGR~~<~<<<<<<,<,~~~~~~~~~~~~~AM

 

► PÁ / 3. 3. / 20:00 / MULTIPARTY – MESH (PAN) + Simon Kaiser + DVDJ NNS + Kadaver / zahájení, koncert, party

M.E.S.H. aka James Whipple jeden ze zásadních rezidentů berlínské klubové noci Janus a labelu Pan, jehož hudba je kritiky označována jako surreální, syntetická a často záměrně nevyzpytatelná – a díky tomu přesně odrážející stav soudobé taneční scény. I když má tento Američan rozhodně nakročeno do budoucnosti, ze svého zřetele neztrácí ani minulost a svou tvorbu bere docela vážně: If you’re going to add another signal to the environment, it should be worthwhile. Párty pro zodpovědné roztančí i místní Kadaver, berlínský producent Simon Kaiser a taky DVDJ NNS “genetická inženýrka zvukových mutantů, designerka virtuálně-fyzických prostředí”, která prostor PRAHA poctí i svou audio-reaktivní instalací.

fb event

>>>

► SO / 4. 3. / 15.00 / Živé hraní k promítání: Partitury II. – After the digital / dětský multimediální workshop

Pravidelná multimediální dílna, věnovaná generaci “born digital”, na které se děti pod vedením lektorů seznamují s analogovou i digitální technikou, učí se intuitivně zkoumat její možnosti a používat jinak než jen jako spotřební zboží. Tentokrát budeme zaznamenávat a skládat hudební struktury a přidáme k tomu promítaní a paralelní přehrávání předpřipravené grafické partitury v reálném čase. Po workshopu se uskuteční speciální koncert, na kterém se kromě Digitální partitury zahraje taky také dětmi v mezičase vytvořená Collective composition no.2 – Domácí úloha / Homework.

fb event

>>>

► NE / 5. 3. / 19.00 / S(o)unday mixtapes: Skupina feat. Michal Kindernay / poslechovka

Intermediální umělec Michal Kindernay představí svoji tvorbu v rámci pravidelné „poslechovky“ terénních nahrávek v PRAHA / Fórum pro architekturu a média. V průběhu večera odprezentuje zvukové fragmenty tvorby z nedávné doby. Zve k poslechu sonických podvodních krajin, latentních zvukových scén a jejich následné reflexi v hledáčku technologických a sociálních změn, které svou stopu často zanechávají v obraze krajiny a jejích procesech. Michal Kindernay dané jevy vnímá s precizním citem a důrazem na jejich netradiční způsoby snímání.

fb event

>>>

► PO – ÚT / 6. 3. – 7. 3. / MonsterRack Challange – Open synth by BASTL Instruments / challenge

Bastl Instruments je kolektiv, jenž se mimo jiné zabývá vývojem a výrobou modulárních syntezátorů. V rámci festivalu Multiplace shromáždí členové kolektivu své syntezátory a postaví z nich obří stěnu, u které se po dobu dvou dnů budou v intervalech 2-3 hodin střídat. Utkání s modulárním syntezátorem monstrózních rozměrů a pokus o jeho zkrocení podle jednotlivých hudebních vkusů v přímém přenosu. Vždy od 12.00 po celý den.

fb event

>>>

► ČT / 9. 3. / 18.00 / Jak přežít? Diskuse s prof. Jozefem Gruskou / diskuse

Diskuse s prof. Jozefem Gruskou, světovou kapacitou v oboru kvantových počítačů, pionýrem počítačového výzkumu a s jedním z prvních československých programátorů a komentátorů informační revoluce. Budou probírána témata hypotetické výpočetní techniky, otázek (budoucnosti) informatiky a její společenské, přírodní i vědecké perspektivy, dále megavýzvy, před kterými dnes stojí lidstvo, tzv. GNR-revoluci (genetika, nanotechnologie, robotika). Rozhovor povede Palo Fabuš.

fb event

>>>

► PÁ / 10. 3. / 20.00 / HUDBA 2016: Miss Sociální bublina / přednáška, MULTIafterparty s překvapením

Bilanční setkání publicistů, festivalových dramaturgů a iniciátorů Pavla Klusáka, Aleše Stuchlého a Karla Veselého. Tolik hudby všude: ale není už nějaká divná? Nedegenerují autoři ve všech těch mikroscénách? Je tvoje sociální bublina lepší než moje sociální bublina? Co znamená, že ve válce mlčí múzy? A hudební publicista mezitím stárne: udrží si jeho srdce a naslouchátko kontakt s hudbou nastupující generace?

fb event

>>>

► NE / 12. 3. / 15.00 / S(o)unday mixtapes: Skupina feat. Martyna Poznanska / soundwalk, poslechovka, performance

V rámci pravidelných večerů S(o)unday Mixtapes v PRAHA / Fórum pro architekturu a média se představí interdisciplinární umělkyně Martyna Poznańska se svou prací a výzkumem zaměřeným na „listening and hearing“ jako transformativní akt v městském prostředí. Zároveň zve k tzv. sound-walku a následné performance, ve které poodkryje prchavý charakter afektu v rámci různých módů vnímání, ve kterých je důraz kladen především na postavu diváka – posluchače a jeho zvukovou zkušenost.

fb event

>>>

► PÁ – NE / 3. 3. – 12. 3. / instalace

>> KATEŘINA BLAHUTOVÁ AKA DVDJ NNS: Y2K AFTERSHOCK COLLAPSCAPE / audio-reaktivní instalace

Autorka DVDJ NNS, spolupráce Wim Dehaen
DVDJ NNS je spoluzakladatelkou post-estetické multimediální platformy LOLLAB a neopomenutelnou součástkou v párty stroji pražské KSK crew. Její nadžánrová selekce stírá hranice mezi městským folklórem, uvědomělým klubovým kazatelstvím a virtuálními entitami. V rámci projekcí, instalací a designu přetváří svou mnohotvarou vizi v audiovizuální formu translucentních objektů, textur a digiálního slizu. (Wim Dehaen)
Scénografie rozvíjí fiktivní scénář problému Y2K. Lidstvo je po kolapsu systému vyvrženo na pustý ostrov. Technologie se mění v nástroj propagandy věčného opakování.

>> SKUPINA: SOUNDSCAPE THROUGH MEDIA / audio instalace

Vnímání soundscape prostoru skrze poslech média. Zapojení média nám pro vnímání současného dění umožní zbystřit smysly a věnovat se více zvukovému světu kolem nás. Chceme mít možnost poslech světa vypnout a zapnout. Dá se to?

-->