ST / 29. 3. / JEDEN SVĚT / 18.30 – Ada for Mayor / 21.00 – Death by Design / projekce

Vizual_JS_2017_regiony_A4_1

Prostor PRAHA hostí cizojazyčnou sekci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden Svět, jehož letošním tématem je Umění spolupráce. Promítání budou probíhat každý den v 18.30 a 21.00.


Ada3
► 18.30
>> Ada for Mayor
> Pau Faus, Spain, 2016, 85 min

Španělsko patří mezi země, na které dopadla finanční krize z roku 2008 nejdrtivěji. Barcelonská občanská aktivistka Ada Colau se snaží organizovat pomoc pro lidi, kteří nemohou splácet hypotéku a přicházejí o střechu nad hlavou. Citlivý snímek zachycuje přerod nezdolné aktivistky v ženu, jež hodlá poctivě, s elánem a zdravým rozumem proniknout s občanskou platformou do politiky a nezadat si s ní. Po historickém vítězství v červenci 2015 stanula Ada v čele barcelonské radnice. Dokument sleduje deset měsíců od vyhlášení kandidatury přes tvrdá vyjednávání a mediální výstupy až po napínavý průběh voleb a první den v úřadu. Součástí filmu jsou také intimní záběry z videodeníku, v němž Ada leckdy zápasí i sama se sebou.

Spain was one of the countries hardest hit by the 2008 economic crisis. Barcelona-based civil activist Ada Colau tried to organise help for people unable to pay their mortgages and losing their homes. This sensitive film captures the rebirth of an invincible activist into a woman who intends to honourably, with élan and good sense, take her civic platform into politics and be better than it. After her historic victory in July 2015, Ada led Barcelona City Hall. The documentary traces the 10 months from the time she announced her candidacy, through difficult negotiations and media appearances, to the tense election and her first day in office. The film includes personal footage from the video diary in which Ada often does battle with herself.

* sekce VOLTE ZMĚNU


DBD_Factory Workers_smaller
► 21.00
>> Death by Design
> Sue Williams, USA, 2015, 73 min

Výroba notebooků, mobilů a elektroniky vůbec je toxická. Zaměstnanci kvůli agresivním chemikáliím umírají na nové druhy rakoviny, mají postižené děti. Výrobci to vědí. Maří soudní procesy a tutlají informace už 30 let. Jedovaté látky nelze zlikvidovat. Rozežírají nádrže, pronikají do vzduchu, cestují po planetě – a škodí všem. Snímek metodicky rozkrývá problém globálních rozměrů. A ukazuje, jak je dále stupňován nelidskými podmínkami v čínských výrobnách, technikami „likvidace“ starých přístrojů či praktikami, jimiž firmy dál nutí zákazníky kupovat nové modely. Na druhou stranu, ve světě se najdou i kutilové razící šetrné cesty, jak s elektronikou zacházet, aby pro nás neměla fatální následky.

The manufacture of laptops, mobiles and electronics overall is toxic. Aggressive chemicals lead to death from new types of cancer and birth defects in children. Manufacturers know this. They’ve been thwarting court trials and covering up information for 30 years. The poisons cannot be liquidated. They corrode containers, penetrate the air, and circle the world – harming all. This documentary systematically uncovers a problem of global proportions. It shows how things are exacerbated by inhumane conditions in Chinese factories, the methods used for “liquidating” old devices, and practices that force customers to buy new models. However, there are those who seek safe ways of dealing with electronics so they do not lead to fatal results.

* sekce TAKZVANÁ CIVILIZACE

-->