PÁ / 24. 3. / 18.00 / HABEN UND BRAUCHEN: Inga Zimprich + Malá škola prekarizované práce / přednáška, zakončení workshopu

smallschoolofprecariouslabour_long_CZ-1-1

Přednáška berlínské umělkyně a kurátorky Inge Zimprich o aktivitách sdružení HABEN UND BRAUCHEN a prezentace výsledků třídenního workshopu s názvem Malá škola prekarizované práce, ve kterém se společně s Ingou Zimprich budou účastníci zabývat tím, jak funguje tzv. prekarita v uměleckém kontextu, jak nás ovlivňuje a jak dopadá na naše vztahy a uměleckou práci.

fb event

>>> Inga Zimprich (1979) je umělkyně a kurátorka, žijící v Berlíně. V podobě “Faculty of Invisibility” www.faculty.cc se od roku 2006 věnuje praxi institucionální kritiky a klade otázky po performativních podmínkách uměleckých institucí, podobách vyloučení, společně s jejich hodnotícími aparáty nebo možnostmi politické kolektivity. V letech 2009-2015 spoluorganizovala samosprávný umělecký prostor Flutgraben e.V. v Berlíně, který fungoval i jako prostor pro umělecké ateliéry. Rozvíjela zde kurátorský program Inverse Institution. Od roku 2014 je součástí pracovní skupiny AG Arbeit. V rámci ní se Inga Zimprich, Tatjana Fell, Moira Zoitl a Alice Münch věnují pracovním podmínkám umělců na základě svých osobních zkušeností a vyvíjejí metody, jak veřejně artikulovat jejich prekarizované životy a pracovní podmínky. V roce 2015 iniciovala Inga vznik skupiny Feminist Health Care Research Group, která sdružuje umělkyně, jež se věnují kolektivnímu výzkumu zdravotní péče, pořádají workshopy pro pracovníky v kultuře a vydávají ziny. Inga je matkou dvou a půl letého dítěte.

www.ingazimprich.net

 

>>> * workshop info * <<<

Zvykli jsme si na představu že v umění se slavnými stane jen velice málo lidí. Přesto doufáme do posledního dechu, že toto privilegium čeká právě na nás. Ale co když to tak nebude? Co s většinou umělců, kteří si nikdy svojí tvorbou živit nebudou?

Jako umělci jsme si zvykli, že plánujeme projekt za projektem a vystavujeme bez nároku na honorář. Myslíme si, že nejdříve musíme investovat do naší umělecké práce a vytvořit si reputaci – předtím, než můžeme chtít důstojné pracovní podmínky a na adekvátní ocenění za naši práci v kultuře. Většinou to vypadá, že jsme příliš zaneprázdnění – ve snaze stihnout poslední termíny uzávěrek – na to, abychom vzdorovali neférovým pracovním podmínkám ve světě umění.

Malá škola prekarizované práce je intenzivní třídenní workshop,  ve kterém se společně podíváme na to, jak prekarita funguje v uměleckém kontextu, jak nás ovlivňuje a jak dopadá na naše vztahy  a uměleckou práci. Odrazíme se od individuálních situací a budeme hledat strategie a metody, které nám pomohou trvat na lepších pracovních podmínkách. Workshop bude otevřen právě těm tématům, která vás zajímají. Především pak feministickým perspektivám. Za příklad nám bude sloužit akademické prostředí, které je nám blízké a budeme promýšlet to, co nám poskytuje a co nám v něm naopak schází.

V Malé škole prekarizované práce se podíváme na umělecké iniciativy, které se snaží bojovat s prekarizovanými pracovními podmínkami ve světě umění za pomoci přímých akcí, manifestů, smluv, dlouhodobých aktivit a kampaní jako jsou Art Leaks, Precarious Workers Brigade, Cultural Reproducers, W.A.G.E. for work a další. Budeme analyzovat jejich postupy a zjišťovat, které z nich nám mohou být nápomocné.

Během celého workshopu budeme dokumentovat naši práci a společně ji zveřejníme, abychom mohli sdílet naše metody, výzkum a výsledky. Budeme pracovat se sebeovládáním, facilitací a názornými příklady, abychom vytvořili prostor pro každého, kdo se na celé věci bude chtít podílet. Workshop bude probíhat v anglickém i českém jazyce.

Pokud se chcete přihlásit, zašlete email do 13. března, ve kterém v krátkosti popište, jak je váš život, jakožto umělce, ovlivňován prekarizací a s jakým tématem byste rádi pracovali. Pokud se chcete registrovat, počítejte prosím s účastí na všechny tři dny. Počet účastníků je limitován na 25.

smallschoolofprecariouslabor@gmail.com

-->