PÁ / 21. 4. / 19.00 / BLÍZKÝ VÝCHOD: Marek Čejka & Karel Cudlín / politologická přednáška

Další ze série pravidelných přednášek politologa Marka Čejky na současná témata spojená s Blízkým východem.Na setkání a diskusi Marek Čejka tentokrát pozval Karla Cudlína, jednoho z našich nejlepších fotodokumentaristů, se kterým si budeme povídat (nejen) o jeho zkušenostech a fotografování na Blízkém východě, a to hlavně v Izraeli a Palestině.

fb event

>>> Rodák z Prahy, Karel Cudlín, se od gymnaziálních let zabývá dokumentární fotografií. Na svých ranějších fotografiích výborně zachytil atmosféru 80. let a změnu režimu na konci dekády. Z té doby jsou velmi známé jeho fotografie utečenců z NDR či snímky zachycující odchod sovětských vojáků z Československa. Později se Karel Cudlín stal i jedním z osobních fotografů Václava Havla. Mezi nejoblíbenější současná témata Karla Cudlína patří právě Izrael a Palestina, kam pravidelně jezdí. Velmi často fotí také na Podkarpatské Rusi. Karel Cudlín byl šestnáctkrát oceněn ve fotografické soutěži Czech Press Photo.

***
Marek Čejka vystudoval právo a politologii. Mnohokrát navštívil Blízký východ a v letech 2001-2002 absolvoval stáž na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a v roce 2014 zkoumal americký judaismus a islám na Hartford Seminary v Connecticutu. V současnosti působí mj. na Vojenském historickém ústavu a přednáší na několika vysokých školách. Je autorem řady článků a několika knih: Judaismus a politika v Izraeli (2002, 2009), Izrael a Palestina (2005), Encyklopedie blízkovýchodního terorismu (2007), Dějiny moderního Izraele (2011) a je spoluautorem knihy Rabíni naší doby (2010, s Romanem Kořanem, vyšlo též nakladatelství v Routledge).

Provozuje blog:
blizky-vychod.blogspot.com

-->