NE / 21. 5. / 19.00 / Meeting Brno: ANNE HAHN / čtení, diskuse

Setkání s německou autorkou, spisovatelkou a publicistkou Anne Hahn, během něhož bude číst ze svých textů a diskutovat s publikem. Letos v březnu vyšla zatím její poslední kniha Das Herz des Aals (Ventil Verlag, Mainz, 2017). Moderátory diskuse budou Wolfgang Schwarz (Adalbert Stifter Verein München) a Kateřina Tučková (Meeting Brno).

fb event

Německá spisovatelka a publicistka se narodila v roce 1966 v Magdeburgu, dnes žije v Berlíně. V roce 1989 uprchla z tehdejšího východního Německa, byla však zadržena na ázerbajdžánsko-íránské hranici a posléze strávila šest měsíců ve vězení jako politická vězeňkyně. Později vystudovala historii umění, dějiny a germanistiku na Humboldtově univerzitě v Berlíně. Je autorkou řady knih, z nichž se největší popularity dostalo románu Dreizehn Sommer (Schirmer Graf, München, 2005), v němž zpracovala svou totalitní i migrantskou zkušenost. Rozšířený román vyšel v roce 2014 pod názvem Gegenüber von China (Ventil Verlag, Mainz, 2014). Ve své další knize Drei Tagebuch (Ventil Verlag, Mainz, 2014), za niž získala literární cenu Sudetoněmeckého krajanského sdružení, zkoumá své české kořeny.

Letos v březnu vyšla zatím její poslední kniha Das Herz des Aals (Ventil Verlag, Mainz, 2017). Společně s Frankem Willmannem je autorkou knihy o východoněmecké punkové hvězdě Satan, kannst du mir nochmal verzeihen (Ventil Verlag, Mainz, 2008) a nyní připravuje text o pravicově populistických tendencích ve světě fanoušků fotbalu. Při rezidenčním pobytu v Brně bude pracovat na své nové próze Winterhafen a hodlá kvůli ní navštívit brněnské podzemí, zaslechnout hantec, zabývat se odkazem brněnských Němců a navštívit městský stadion, neboť ji jako velkou fotbalovou fanynku zajímá FC Zbrojovka Brno.

Setkání s autorkou, během něhož bude číst ze svých textů a diskutovat s publikem, moderuje Wolfgang Schwarz (Adalbert Stifter Verein München) a Kateřina Tučková (Meeting Brno).

Rezidentní pobyt autorky podpořil Česko-německý fond budoucnosti a pořad je součástí oslav Česko-německého jara.

 

-->