PO / 15. 5. / 20.00 / BRAM etc. / projekce

Promítání filmu BRAM (1993, 68′, 16mm) režiséra Joosta Verheye. Zpracovávání archivu ze sympozií v cisterciáckém kláštěře Plasy (1992-1999) přiválo dvě české premiéry filmů, které v Plasech během sympozií vznikly. Nizozemský film BRAM je jedním z nich.

Projekce bude probíhat za doprovodu Miloše Vojtěchovského, jenž promluví k prehistorii Nadace Hermit a Centra pro Metamedia v Plasech, pustí archivní nahrávky z několika ročníků symposií a promítne fotografie.

fb event

>>> Miloš Vojtěchovský je kurátor, historik umění, audiovizuální umělec, kritik, pedagog, vydavatel v oblasti elektronických médií, experimentálníhudby a komunikačních systémů.
http://frontiers-of-solitude.org/cs/milos-vojtechovsky

Bram
1993, 68′, 16mm
Scénář, režie, produkce: Joost Verhey
Kamera: Maarten Kramer
Produkce: MM Filmprodukties, Amsterdam
http://www.doceyefilm.nl/
http://www.brammetjecox.nl/
http://www.mmfilmprodukties.nl/mm/index.php?page=bram&hl=en_GB

Nizozemskou sochařku a výtvarnou umělkyni Bram Cox (1934 – 1998) v roce 1987 připravila cukrovka o zrak. Bram se přeorientovala na jiný typ smyslového vnímání a stala se zvukovou umělkyní. Režisér, producent, antropolog a zvukař Joost Verhey natočil o Bram Cox v roce 1992 dokumentární film, jehož větší část se odehrává během prvního symposia Hermit v bývalém cisterciáckém klášteře Plasy. Společně s filmovým týmem zde „Brammetje“ a její invalidní partner Tije strávili během léta dva týdny. Režisér původně chtěl natočit dokument o snech, které sní lidé, kteří ztratili v dospělosti zrak. Černobílý dokument vedle živého a nesentimentálního portrétu nevidomé umělkyně nabízí bizarní atmosféru začátku devadesátých let a prostředí omšelého barokního kláštera, kde v improvizovaných podmínkách bádá a experimentuje skupinka umělců, kteří do Plasů přijeli na pozvání Nadace Hermit z nejrůznějších koutů Evropy. Nahrávky, které Bram sesbírala v klášteře a v okolí, byly představeny na improvizovaném koncertu v závěru symposia.

Joost Verhey je režisér a/nebo producent řady dokumentárních filmů, patrně nejznámějším je dokument The Forgotten Space Allana Sekuly a Noela Burche, produkovaný společností Doc.Eye Film Joosta Verheye a Franka van Reemsta.

MV promluví k prehistorii Nadace Hermit a Centra pro Metamedia v Plasech, pustí archivní nahrávky z několika ročníků symposií a fotografie.
http://www.doceyefilm.nl/

*** ENG ***

Bram
1993, 68 mins., 16mm
Scenario and Direction: Joost Verhey
D.P.: Maarten Kramer
Production: MM Filmprodukties, Amsterdam
http://www.doceyefilm.nl/
http://www.brammetjecox.nl/
http://www.mmfilmprodukties.nl/mm/index.php?page=bram&hl=en_GB

In 1987, as a result of thirty years of suffering from diabetes, the visual artist Bram Cox (1934-1998) lost her eyesight. By turning herself into a sound artist she succeeded in changing her mode of work. Cox turns the environmental sounds she has recorded into compositions, which she subsequently integrates into performances. This film follows her work process while creating a sound project in a Czech convent in Bohemia.

As an artist, she first developed a sensitivity to pictorial language, and later, to auditory language. Through this language, she finds a way to develop further as an artist. In the film, we follow Cox as she seeks out sounds, and in so doing, her implicit view of the world unfolds. Investigating sound in this way gives Cox the opportunity to regain her grip on the world around her.

Producer/director Joost Verhey studied cultural anthropology at the University of Amsterdam. In 1984, he set up the foundation MM film productions, producing and directing several documentaries, such as Lomax the Songhunter by Rogier Kappers (e.g. Golden Calf Best Long Documentary 2005, CINE applied Eagle Award 2006, Emmy nomination 2007), The Silence (2005) by Kim Landstra, In my Father’s House by Fatima Jebli Ouazzani (e.g. Hot Docs Award Best International Documentary 1998, Golden Calf Best Long Documentary 1998), Rouch’s Gang (1993) on the French anthropologist Jean Rouch, and Miss Interpreted (1997) on the South-African artist Marlene Dumas.

In 1989 Verhey attended the directors workshop led that year by Johan van der Keuken during the international Documentary Film Festival in Amsterdam (IDFA). In 1990 he studied under the guidance of Frans Swartjes at the Vrije Academie in The Hague and in 2000 he completed a one-year post-graduate Company Management Training program for Producers at the Maurits Binger Film Institute in Amsterdam. He was also a participant at the Film Business School in Lübeck, Germany (2002) and the Film Marketing workshop of Strategies in Luxembourg (2004). In addition, he has appeared as guest lecturer at the Mira Media Academy, the art academy in Arnhem and at the University of Amsterdam.

http://www.doceyefilm.nl/

-->