ST / 1.11. / 18.30 / Palo Fabuš: TECHNIKA A MYŠLENÍ II – Mediace aneb Živé metafory/ přednáška

Druhá ze tří přednášek Pala Fabuše na téma technika a myšlení, ve které se pokusí přiblížit, proč se s koncem 20. století rodí nový a nebývale široký zájem o ontologii, jakou roli v něm hraje dobová technika a před jakou výzvou se v tomto bodu dějinného vývoje ocitáme. Ukáže se, že realita není něčím, co je pouze objevováno a poznáváno, ale co člověk také utváří v spolupráci se stroji i přírodou, a že otázka jak realitu utvářet, je výsostně politická.

fb event

Technika a myšlení 
Cyklus volně navazujících přednášek z filosofie médií

Počítač obvykle zapínám
ještě než si sundám bundu.
(Karel Škrabal)

J. G. Ballard si v 70. letech všiml, že se svět kolem něj proměňuje tak radikálně, že realita ustupuje do pozadí a že se do popředí dostává spíše fikce – že si fikce a realita doslova prohodily místa. Dnes, s odstupem čtyřiceti let, je zjevné, že se jejich vztah opravdu zásadně a hluboce proměnil.
Vycházeje z filosofie a sociologie médií, z jejich dějin, ale i ze současných poznatků, bude cílem přednáškového cyklu podat syntetický výklad dnešních technologických podmínek myšlení. Leitmotivem cyklu má být otázka Proč dnes svět vzniká spíš podle pravidel fantazie než logiky?

4. 10. 2017 // 18:30
Ontologie aneb Je možné demokratizovat realitu samu?

V první přednášce se pokusím přiblížit, proč se s koncem 20. století rodí nový a nebývale široký zájem o ontologii, jakou roli v něm hraje dobová technika a před jakou výzvou se v tomto bodu dějinného vývoje ocitáme. Ukáže se, že realita není něčím, co je pouze objevováno a poznáváno, ale co člověk také utváří v spolupráci se stroji i přírodou, a že otázka jak realitu utvářet, je výsostně politická.

————————–

Další termíny a témata přednášek

1. 11. 2017 // 18:30
Mediace aneb Živé metafory

6. 12. 2017 // 18:30
Proti rozumu

————————–

Palo Fabuš se dlouhodobě zajímá o vztah digitální techniky a lidského údělu. Studoval informatiku, mediální teorii v Brně a sociologii v Praze. V letech 2014-15 absolvoval stáž na Ruhr Universität v Bochumi, kde studoval současnou německou filosofii médií. V minulosti přednášel pravidelně na FSS MU v Brně a k jednotlivým přednáškám byl pozván na VUT FIT, FaVU, FF MU, AVU, UMPRUM a FAMU a jinde. V letech 2005-2008 pracoval jako redaktor Literárních novin. V letech 2005 a 2006 spolupořádal Brno ZOOM – festival kultury nových médií. Od roku 2009 je redaktorem časopisu Umělec; od roku 2011 jeho šéfredaktorem. Dále publikoval v Literárních novinách, Flash Artu, A2, Furtherfield, Vlně a Mediálních studiích. Spolu s básníkem Lubošem Svobodou je autorem Přednášky o vznikavosti (Lačnit Press, 2017). Žije a působí v Nové Perle (Vrané nad Vltavou).

//////////

Cyklus přednášek Pala Fabuše je součástí série vzdělávacích akcí na téma Jak přežít v post-digitální době (org. 4AM & Multiplace) a semináře Panel odborníků (org. TIM MUNI).

//////////

Vstup volný.

 

-->