ST / 17.1. / 19.30 / Art’s Birthday / oslava narozenin umění

4AM/PRAHA se opět připojí do mezinárodní sítě organizátorů a oslaví miliónté padesáté páté narozeniny umění. Součástí večera budou koncerty, instalace, performance. Jedním z umělců, který na této dada oslavě zahraje, bude výjimečný slovenský hudebník Ján Boleslav Kladivo, kterého doprovodí Kamil Grebeň. ART’S BIRTHDAY, tedy celosvětovou oslavu narozenin umění, odstartoval 17. ledna 1963 jeden ze členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, který prohlásil, že umění se zrodilo před 1 000 000 let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Od té doby organizují umělci celého světa “narozeninovou party“ připomínající památku tohoto Filliouova performačního gesta i jeho snu o věčném spojení umělců – The Eternal Network.

fb event

Jedním z umělců, který na této dada oslavě zahraje, bude výjimečný slovenský hudebník Ján Boleslav Kladivo, kterého doprovodí Kamil Grebeň. Po koncertě večer osvěží učitel a autor Ladislav Čumba svou přednáškou o rodině Wittgensteinových bude mít učitel a dada večírek uzavře elektro-rapová formace PTAKZ.

************************************

JÁN BOLESLAV KLADIVO je součástí hudební scény již 25 let, jeho debutové album Nahá (Gregor Agency, 1995) je ale díky skladbám jako Mariena, nebo Rozeta, živé i dnes. Písně, které vás údajně “prinútia prestať tancovať”, se dostaly i na album Rozhladňa (Slnko Records, 2008), které ocenili kritici v roce 2009 cenou Radio_Head Awards. Rok poté byl oceněn i singl Mariena v nové verzi kapely Noisecut. Kladivo je autorem třinácti elektroakustických alb, v letech 2005 – 2016 autorsky spolupracoval s dalšími představiteli současné slovenské elektroniky – jako např. s Danem Matějem a Martinem Burlasem ve formaci Over4tea, nebo s Petrem Zagarem a Julem Fujakem (Klesajúce klenby, 2016). V dubnu 2017 vydal svoje v pořadí šesté písňové album Matterhorn (Vlna Records) a na jaro 2018 chystá album Magnetische Welle, které vzniklo ve spolupráci s Alžbetou Malovcovou a Michaelou Zanolettiovou. Na baskytaře a barytónové baskytaře ho na koncertu bude doprovázet Kamil Grebeň.

http://www.kladivo.com/
https://janboleslavkladivo.bandcamp.com/

************************************
PTAKZ je electro-rapová crew lidí, který spolu rádi tvořej a hrajou. Patří tam Trombóza Lů, Laktóza Ellen, Edosh, Smrad, PhoeniCZ, Rhino Gavel, Qbeat a taky Jakub Matei, kterej dělá covery a videa. Tracky vznikaj buď spontánně a libovolně mezi různejma členama a členkama crew nebo jako součást projektů, který patřej pod PTAKZ střechu, což je Edoshův Kur-ník (Edosh, Tromboza, Laktoza, Jakub Matei), SEkS (Smrad a PhoeniCZ), Idkfa (Smrad). Některý z ptáků taky hvízdaj sólově, jako třeba Rhino Gavel, Smrad, Edosh, PhoeniCZ a Qbeat. Sound PTAKZ se vlní někde v raw acid electru, dubstepu, trapu, hip hopu. Beaty dělá PhoeniCZ a Edosh. Lyrikz je těžký zobecnit, ale asi by se daly popsat jako kyselý, provokativní, krákající, kvokající, hnisající, osobní návaly smutku nebo agrese, všechno možný.. Koncerty jsou požár, tlak a smršť slov do kopavejch beatů, který tě shoděj ze střechy a ve stejnej moment zase vytáhnou nahoru. Echt! Kvok! Furt!”

HTTPS://PTAKZ.BANDCAMP.COM/

************************************

LADISLAV ČUMBA je profesí učitel. Nejen češtiny pro cizince. Na sklonku roku 2016 vydal v nakladatelství Argo humoristický román s obrázky nazvaný Wittgensteinova kniha faktů. Autor divadelních her Wittgensteinové na Kladně (nepremierováno 2009), Pečetní prsteny Josefa P. (nepremierováno 2010) a Dějiny konspirace v Čechách (nepremierováno 2011). Dále napsal dvě učebnice pro Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (Hranice Beletrie. Učebnice literatury 20. století pro studenty nefilologických oborů. Nevydáno 2014. Dějiny knižní kultury. Případ kuchařka. Nevydáno 2015.). Autor libret ke komickým minioperám: Porodnická opera, Smrt autora, Odchod Dalibora (nepremierováno 2007-2009). Jeden ze zakladatelů občanského sdružení Skutečnost (www.skutecnost.cz). Mnohaletý spolupracovník časopisu Babylon (www.babylonrevue.cz).

* Wittgensteinova kniha faktů (Argo, 2016): Beletristický text s nadhledem líčí příběh rodiny velkokapitalisty. Rodinu popisuje po kapitalistově odchodu. Podobu jeho ženy Poldi si někteří občané Kladna ještě uchovávají v paměti. Představte si, že předání ocelářského holdingu dědicům v letech před První světovou válkou neproběhlo hladce. Představte si obchod Kladno-Pittsburgh v roce 1912. Představte si, že jedno z jejich dětí majetek převzít odmítlo. Představte si, že tento syn dal přednost dráze učitele. Představte si, že se stal jedničkou ve svém oboru. Představte si, že se stal učitelem na Cambridge. Představte si, že jediná kniha vydaná za jeho života začíná slovy: Svět je všechno, co je faktem. Představte si knihu, která se skládá ze samých faktů. Faktem je, že se syn Poldi a Karla Wittgensteinových jmenoval Ludwig Wittgenstein. Faktem je, že se stal nejvlivnějším učitelem filosofie na univerzitě v Cambridge ve 20. století.

http://www.argo.cz/knihy/206715/wittgensteinova-kniha-faktu/

************************************

ART’S BIRTHDAY, tedy celosvětovou oslavu narozenin umění, odstartoval 17. ledna 1963 jeden ze členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, který prohlásil, že umění se zrodilo před 1 000 000 let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Od té doby organizují umělci celého světa “narozeninovou party“ připomínající památku tohoto Filliouova performačního gesta i jeho snu o věčném spojení umělců – The Eternal Network.

-->