NE / 25.3. / 19.30 / S(o)unday mixtapes: noise_edition / koncert

Pravidelný nedělní večer věnovaný experimentální hudbě, tentokrát pohlcen v noisu v podání Roman Radkovič Collective, Mooncup Accident a Naše ano. Událost vzniká za podpory Jihomoravského kraje a mediální podpory A2 kulturní čtrnáctideník.

fb event

Roman Radkovič Collective
Měl jsem svoji kapelu. Měl jsem 150 kapel. Stálo to hodně peněz. Kupoval jsem bubny, zvučení. Brácha se zlobil, a pak byl soud. A já říkám: Pane soudce, to už nemůžu platit, tak co budu dělat… No, co by dělal, bude v ústavu, a tak jsem tady v Tavíkovicích. Zpívej, dokud to jde, hlasivky máš dobrý, zpívej, a když tak si vezmi léky.
Yellow submarine, Sandokan, Sandokan, Mariana, Vinnetou, Vinnetou
Ponorka, Titanic, Titanic, vzducholoď, vzducholoď, Vinnetou
Amerika, Amerika, prezident, jsou tam lidi, jsou tam lidi
Chodí po silnici, jezdí v autech
To je kolečko, to se roztočí, to je paráda
Zal’úbil sa chlapec tak ho to vzalo, duši
Vívé vívé rakive, hehou rakive, šalali
Sandokan, Sandokan, jsou tu divoši, jsou tu vojáci
Bojuje, zabil tygra, není srab, nikoho se nebojí
Sandokan, Sandokan
Jsou tu lidi, vzducholoď, kapitán neví, co se stane
Balón vybuchne, skáčou z oken, skáčou ze dveří
Jsou tam lidi
Zlatovlásko, Zlatovlásko, Čičorečko,
Zal’úbil sa chlapec
Zlatovlásko, Zlatovlásko

Mooncup Accident
Zatímco glitch devadesátých let, úzce spojený s laptopovou hudbou, byl založen na estetizaci odpadních zvuků, Mooncup Accident (původně duo, od loňského roku sólový projekt pražského hudebníka, vydavatele a dramaturga Jana Klamma) se pomyslně vrací do doby, kdy slovo glitch ještě neoznačovalo nic jiného než poruchu. Hlas, diktafony, kytara, zvukové hračky, piezosnímače i neurotické pohyby rozvíjejí etiku smetiště: odpadky se neskládají do promyšlených koláží, nýbrž se kupí v nestejnoměrné skrumáže. Tvorba Mooncup Accident je – stejně jako každá správná skládka – dezorganizovaná, vrstevnatá, trochu nebezpečná, a přitom lákavá. Dají se v ní nalézt zajímavé věci, anebo taky nic. Zatím poslední album, kazeta Dead End Street, vyšlo v prosinci 2017 na značce Klang-und-Krach.

https://www.youtube.com/watch?v=VzzXmjSZ-mY
https://mooncupaccident.bandcamp.com/

Naše ano
Trocha improvizace, nervů anebo upocené pohody dělá z produkce tria Naše ano, v němž se sešli členové skupin Zablouduil(a), Massola, Ruinu (a mnoha dalších formací), vcelku normální obývákovou záležitost. Dva saxofony a syntezátor napoví, že se bude kopat. Půda je měkká a kontaminovaná, jako na skládce. Nejde ani tak o potřebu něco v ní hledat, jako spíš o radost z přehrabování a chuť se do ní bořit. Ladit, přepínat, občas se uvolnit. Bordel – Áda, Čunďa a Páťa se rozhodli v něm říct své Ano.

https://soundcloud.com/klangundkrach/sets/nase-ano
https://archive.org/details/NASEANO

-->