ST / 27.3. / 19.00 / TIM Master class: Terezie Lokšová – Dohled a kontrola: Dystopický technooptimismus? / přednáška, diskuse

Přednáška Terezie Lokšové na téma dystopického technooptimismu, jež je součástí cyklu IM 138 TIM_Master classes (předmět vyučován v rámci oboru Teorie interaktivních médií na FF Muni v spolupráci s PRAHA / Fórum pro architekturu a média a Moravskou galerií). Vstup zdarma.

fb event

Co chvíli rozvíří stojaté vody českého internetu převzaté tiskové zprávy o čínském sociálním kreditu, který je často přirovnáván k epizodě seriálu Black Mirror nebo Velkému bratrovi. Články sice vzbuzují silné emoce, ale pochopení současného dění spíše znesnadňují – v Číně i u nás. Dystopické obrazy jsou podle mě paradoxně produktem technooptimismu, tak bezvýhradné důvěry v technologie, jejich všemocnost a efektivitu, že jejich původci i kontext ustupují do pozadí. Exotizace Číny odvádí pozornost od celosvětových změn ve způsobech sběru a správy dat. Jak je to teda s tou Čínou? A co náš kontext? A proč tak snadno?

Terezie Lokšová
Socioložka, kterou fascinuje vše kolem modernity – zejména pokud se to týká měst, vědy a technologií. Na Masarykově univerzitě píše dizertaci o občanské participaci, po vlastní ose se věnuje dalším výzkumům a psaní. Kdysi se zamilovala do Hongkongu, takže se za ním vrací, jak jen může.

-->