PO / 7.10. / 19.00 / DEN ARCHITEKTURY: This Cold Life & Melting Souls / projekce

Srdečně Vás zveme na devátý ročník celorepublikového festivalu DEN ARCHITEKTURY, který ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami připravuje spolek KRUH. Letošními hlavními tématy festivalu jsou Svobodná architektura a 100 let Bauhausu.

This Cold Life
(USA, Darren Mann, 2017, 88 min., anglicky/anglické tit.)
Vítejte v Longyearbyen, jednom z nejizolovanějších a nejchladnějších míst světa.

Melting Souls
(Francie, François-Xavier Destors, 2017, 87 min., rusky/anglické tit.)
Jak se žije obyvatelům jednoho z nejznečištěnějších měst světa?

fb event

THIS COLD LIFE
Vítejte v Longyearbyen, jednom z nejizolovanějších a nejchladnějších míst světa. Město Longyearbyen, ležící v norském souostroví Svalbard (Špicberky), připomíná spíš měsíční krajinu než město. S nadsázkou lze také říci, že tu potkáte víc ledních medvědů než lidí. Dokument barvitě líčí příběhy obyvatel tohoto dvoutisícového města, které přitahuje pozornost svou magičností i drsnou okolní krajinou. A zároveň zmiňuje i důvody, proč se tu rozhodli, pro někoho možná s podivem, šťastně žít. Pozornost je upřena i na nedalekou osadu Pyramiden, kdysi hornické městečko, dnes bizarní město duchů s jedním obyvatelem provázejícím zbloudilé turisty.

MELTING SOULS
Jak se žije obyvatelům jednoho z nejznečištěnějších měst světa? Působí velmi nehostinně, teploty tu v zimě klesají k mínus třiceti stupňům Celsia a život jeho obyvatelům znepříjemňuje továrna na výrobu niklu. Řeč je o ruském městě Norilsk, ve kterém žijí pouze Rusové a Bělorusové, protože cizinci sem mohou jen se zvláštním povolením. Francouzskému režisérovi Xavieru Destorsovi se podařilo náhodným způsobem sblížit s komunitou místních a výsledkem je velmi sugestivní a emocionálně silný příběh o lidech, kteří doufají v lepší zítřky.

Podrobnosti a aktuality k programu Dne architektury 2019 Brno naleznete na webu festivalu zde: https://bit.ly/2ks1Y0e

-->